Znasz te właściwości lecznicze pieprzu kajeńskiego?

Pieprz kajeński na odchudzanie

Duża grupa osób nie jest zadowolona ze swojej nadwagi. W dzisiejszych czasach zapanowała moda na zdrowe odżywianie i bycie fit, w związku z tym popularne stały się wszelkiego typu suplementy na odchudzanie.

Jeżeli szukacie produktów , które wspomagają dietę odchudzającą, warto sprawdzić właściwości pieprzu kajeńskiego – wpływa on pozytywnie na cały układ pokarmowy, polecany jest na zatrucia, wspomaga proces przemiany materii oraz minimalizuje wzdęcia. Pieprz kajeński to zmielone nasiona i strąki ostrych czerwonych papryczek, które są wykorzystywane do wykonywania pieprzu. Papryka kajeńska jest uprawiana przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Afryce Wschodniej, Indiach oraz Meksyku, a także w rejonach państw leżących w klimacie tropikalnym. Papryka kajeńska wyróżnia się nie wyłącznie charakterystycznym, ostrym smakiem, ale także słynie ze swoich własności leczniczych, to dlatego stała się popularna na całym świecie.

Pieprz kajeński na odchudzaniePieprz kajeński na odchudzanie jest polecany i doceniany niemalże w całym świecie, gdyż doskonale reguluje pracę jelit, spożywany w odpowiednich ilościach hamuje apetyt. Wpływa dobrze wpływa także na układ krążenia i układ odpornościowy. własności pieprzu kajeńskiego powodują, że wzmacnia cały organizm, koi stan zapalny stawów, bóle głowy. Co ciekawe, niektórzy naukowcy twierdzą, że można stosować pieprz kajeński w profilaktyce przed rakiem. Liczne badania, które udowadniają, że substancje jakie znajdują się w pieprzu kajeńskim zabijają mitochondria odpowiedzialne za rozrost komórek nowotworowych.

spalacz tłuszczuPieprz kajeński swoje właściwości zawdzięcza między innymi związkowi chemicznemu znanemu pod nazwą kapsaicyna, który odpowiada za ostry smak. Kapsaicyna wpływa na receptory bólowe znajdujące się w jamie ustnej, przez to po zjedzeniu pieprzu kajeńskiego odczuwamy pieczenie a nawet ból. Co ciekawe kapsaicyna potrafi łagodzić stany zapalne, ma także właściwości przeciwbólowe. Bardzo wiele osób spożywa pieprz kajeński, aby pozbyć się męczących bólów głowy nawet migrenowych. Ponadto zawiera też bardzo dużo wapnia, żelaza, magnezu, cynku, sodu, fosforu, witamin z grypy A, C, K i E. Reasumując jest to produkt bardzo zdrowy i trzeba wprowadzić go do swojej diety. Oczywiście należy spożywać go w odpowiednich dawkach, jeżeli będziemy stosować go za często może doprowadzić to do uszkodzenia wątroby, błoń śluzowych lub przewodu pokarmowego. Warto pamiętać, żeby nie stosować go bez fachowej konsultacji lekarskiej, w przypadku gdy przyjmujemy leki , które hamują wydzielanie kwasu żołądkowego oraz ACE inhibitory. Pieprz kajeński będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup bądź sosów. Wiele osób przyprawia nim także mięso, ryby a nawet owoce morze. W zasadzie wszystko zależy od rodzaju potrawy i indywidualnych preferencji. Najważniejsze jest to, żeby zachować rozsądek, jeżeli będziemy używać go zbyt często może okazać się szkodliwy dla naszego organizmu. Pieprz kajeński to doskonała przyprawa do potraw, która nie tylko sprawia, że przygotowane dania lepiej smakują, ale co ważniejsze ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, poza tym wspiera dietę odchudzającą.

najlepszy spalacz

 

2 Comments

  1. jestem zaskoczona, nie wiedziałam, że poza właściwościami spalającymi tłuszcz pieprz kajeński ma jeszcze tyle minerałów! Wapń, magnez, potas… po prostu szok!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*